Λεωνίδας Σαμαρτζής: Ο άνθρωπος πίσω από τα ελληνικά ρούχα Philosophy

Λεωνίδας Σαμαρτζής: Ο άνθρωπος πίσω από τα ελληνικά ρούχα Philosophy

Μια συζήτηση με τον ιδρυτή των ρούχων που εκπροσωπούν επάξια τη δημιουργική Ελλάδα

“Philosophy: Ο Λεωνίδας Σαμαρτζής, ιδρυτής του ελληνικού brand, μιλάει στο LOOKmag για τη μόδα, το παρελθόν και το μέλλον της εταιρείας του.”

Ανδρική συλλογή πότε θα κάνετε;», ρωτάω τον Λεωνίδα Σαμαρτζή, τον ιδρυτή του brand «Philosophy». Τα φίνα υλικά, τα δωρικά σχέδια και τα θελκτικά στα γυναικεία σώματα πατρόν, μού δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει μια σειρά που θα αγαπήσουν οι άνδρες, όπως ακριβώς και οι γυναίκες. Εργατικός, μεθοδικός και με καλαίσθητη ματιά, από το 2013 -όταν και δημιουργήθηκε το brand, το βλέπει να δυναμώνει, να γίνεται ολοένα πιο γνωστό και πιο αναγνωρίσιμο. Ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με σχετικά με τη μόδα ερεθίσματα, καθώς υπήρχε οικογενειακή ενασχόληση με την παραγωγή ενδυμάτων και την ραπτική. «Αυτό που μου μετέδωσαν είναι η αίσθηση ευθύνης για την παραγωγή άρτιου και σωστού ρούχου χωρίς εκπτώσεις στη ποιότητα», θα μου πει.

Έτσι υπήρχε από μέρους του πάντα ενεργό ενδιαφέρον για τη μόδα. Με τα χρόνια όμως ωρίμασε και αποκρυσταλλώθηκε επιχειρηματικά μέσα του η σκέψη να δημιουργήσει ρούχα ελληνικά, που κόβονται και ράβονται εδώ. «Ένα καλό ελληνικό προϊόν έχει υπεραξία. Οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, που παρά τις συνεχόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών, έχουν ωριμάσει αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές που πλέον είναι ενημερωμένοι για το ρούχο, έδωσαν στην Philosophy το συγκριτικό πλεονέκτημα. Θεωρούμε ότι οι πελάτες μας εκτιμούν την σύγχρονη ματιά και την ποιότητα των ρούχων μας».

Η Philosophy ξεκίνησε ως μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτρα. «Επιδίωξή μας είναι να παραμείνουμε στον τόπο που μεγαλώσαμε. Εξάλλου, παρά την ανάπτυξη των εργασιών μας, το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας εξακολουθεί να πραγματοποιείται στην Πάτρα. Οι ρυθμοί που ακολουθεί η μόδα είναι τέτοιοι, που το να καταφέρνεις να καθετοποιείς τις διαδικασίες παραγωγής, από την αρχή ως το τέλος, αποτελεί μονόδρομο στην εξοικονόμηση χρόνου. Το κεντρικό showroom της εταιρείας μας όμως βρίσκεται στην Αθήνα όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα».

Η επόμενη ερώτησή μου έρχεται αυτονόητα: πόσο δύσκολο είναι να παράγει κάποιος μόδα στην Ελλάδα; «Η μόδα είναι μια έννοια με μεγάλη δυναμική και πολλές διαστάσεις. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει την αίγλη και τις υποδομές χωρών που επηρεάζουν άμεσα τον χώρο της μόδας, όπως οι "μήτρες" της μόδας -Παρίσι, Μιλάνο, Νέα Υόρκη. Η χώρα μας, όμως, εμπνέει και δεν είναι λίγες οι φορές που η παγκόσμια μόδα επηρεάστηκε από το ελληνικό DNA. Συνεπώς, ναι, μπορούμε να παράγουμε μόδα στην Ελλάδα. Γιατί Philosophy, τον ρωτώ. «Είναι η ελληνικότητα του ονόματος πάνω από όλα. Η φιλοσοφία αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσεων που στηρίζεται στην μελέτη, τον διάλογο, την κριτική σκέψη και την πνευματική ελευθερία, στοιχεία που θέλαμε από την αρχή να αποτελέσουν κομμάτια της ταυτότητας της εταιρείας μας».

Ο Λεωνίδας Σαμαρτζής είναι πολύ αυστηρός σε ό,τι αφορά στην επιλογή των πρώτων υλών. «Αποτελεί μια από τις βασικές, αδιαπραγμάτευτες αξίες μας. Εφαρμόζουμε διαδικασίες, έτσι ώστε το παραγόμενο προϊόν να πληροί τα κριτήρια που οι ίδιοι θέτουμε. Και τα standard μας είναι πάντα υψηλά, τόσο στην πρώτη ύλη -το ύφασμα δηλαδή, όσο και στο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας». Το δικό του αγαπημένο ύφασμα είναι εκείνο που δημιουργείται από οργανικό βαμβάκι, το οποίο έχει φυσική προέλευση, είναι οικολογικό και με το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ρούχα διαχρονικά και φιλικά προς το ανθρώπινο σώμα». «Σε όλα τα σώματα;», τον ρωτώ. Η συμπερίληψη υπάρχει στην ατζέντα οίκων, Μέσων, καταναλωτών και brands. «H δικαιοσύνη και η ισότητα πρέπει να είναι πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο αγαθό όλων. Το ίδιο ισχύει και στη μόδα. Η ισότητα, η διαφορετικότητα και η ελευθερία στην έκφραση, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού status ή των όποιων ιδιαιτεροτήτων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα στο χώρο μας. Η μόδα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι», απαντάει.

Τα ρούχα του πωλούνται σε ολοένα και περισσότερα νησιά. «Η εταιρία μας έχει μεγάλη αποδοχή στην πελατεία άλλων χωρών. Το δημιουργικό κομμάτι της εργασίας μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μας όταν βλέπουμε ότι το τελικό προϊόν έχει αυτή την αποδοχή από την πελατεία μας. Είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει την δύναμη ώστε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά». Είναι όμως από τους ανθρώπους που αγαπάει το καλοκαίρι, το φως και τον ήλιο της Ελλάδας. «Το ελληνικό φως είναι μοναδικό. Το βλέπεις και το αισθάνεσαι με το που έρχεσαι στην χώρα μας. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού την ενέργεια και την ομορφιά του ελληνικού ήλιου. Μου αρέσει η θάλασσα και τα ελληνικά νησιά. Πολλά νησιά μας έχουν διατηρήσει την ταυτότητά τους και έχουν κρατήσει σε μεγάλο βαθμό την απλότητα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Αυτά αποτελούν και τους αγαπημένους μου προορισμούς».

Του ζητάω να ορίσει το brand του. «Σχεδιάζουμε για να εξυψώσουμε την σύγχρονη γυναίκα, αυτή που καθημερινά κινείται δυναμικά με αυτοπεποίθηση, εκφράζοντας με το στυλ της, τη δική της θεώρηση και άποψη. Ακολουθώντας ή όχι τις τάσεις, ο μινιμαλισμός και η μοναδικότητα παραμένουν σταθερά ο πυρήνας κάθε δημιουργίας μας». Αν ήταν να ξεχωρίσει έναν σχεδιαστή, θα ήταν η Coco Chanel. «Ήταν μία πρωτοπόρος γυναίκα στον χώρο της μόδας. Οι δημιουργίες της ήταν εκκεντρικές και γενναίες για την εποχή της. Δημιουργούσε όμως πάντα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών και για το λόγο αυτό οι δημιουργίες της είναι διαχρονικές», θα μου πει. Η διαχρονικότητα τον αφορά κι εκείνον. «Δημιουργούμε γραμμές. Αυτό είναι το πάθος μας, αυτό κάνουμε. Διαχρονικά, υψηλής αισθητικής σχέδια τιμώντας τον χωρίς τέλος χρόνο. Άλλωστε αυτό δεν είναι και ο χρόνος; Η προσπάθειά μας να ορίσουμε το συνεχές, το διαχρονικό».

Πηγή: Athens Voice (Δημήτρης Παπαδόπουλος)